Prøv at pille ordet ‘selvtillid’ fra hinanden


Hvad består det af? ‘Selv’ og ’tillid’. Så langt, så godt. Prøv engang at tænke dig godt om. På hvilke områder i dit liv har du succes? Skriv dem evt. ned på et stykke papir. Du får lige et par minutter for dig selv, inden vi fortsætter…

Godt! Kig engang på det, du har skrevet ned. Har du tillid til dig selv på disse områder? Sandsynligvis! Hvorfor har du tillid til dig selv på netop disse områder? Fordi du gang på gang er lykkedes med de projekter, du har sat i søen. Du har gang på gang bekræftet dig selv i, at du kan. Derfor tror du på dig selv. Og du har tillid til dig selv, næste gang et projekt skal løses.

Hver gang vi omvendt svigter en konkret aftale med os selv, mindskes vores selvtillid og vores tro på, at vi er skabt til at lykkes på lige netop dette område. Hver gang vi overholder en aftale, styrkes vores selvtillid, vi bekræfter vores dedikation til projektet, vi bekræfter, at vi kan stole på os selv, og vores succesrate vokser.

Det er ikke et spørgsmål om, at vi altid skal lykkes, for at vi kan bevare tilliden til os selv. Vi kan alle fejle fra tid til anden – selv på vores kerneområder. Det gør vi også. Og det er helt i orden! Vi er mennesker, og vi udvikler os ikke, hvis ikke vi fra tid til anden begår fejl, som vi sidenhen kan lære af og optimere på næste gang.

Succes og fiasko – vi kan lære af begge

Vi har brug for succes’er for at styrke vores selvtillid og vokse, hvilket er én form for udvikling. Men vi har også brug for ind imellem at fejle for på dén måde at blive klogere på, hvad der ikke virker for os og på den baggrund opdage nye og bedre løsningsmetoder på en given udfordring.

Når alt imidlertid kommer til alt, kan vi konkludere, at:

1) En succes er en succes – uanset størrelsen! Og gentagne succes’er på et specifikt område styrker vores selvtillid ift. at håndtere netop dette område.

2) Fejler vi igen og igen, er det et tegn på, at vi ikke lærer noget undervejs og derved fortsætter med at løbe panden mod den samme sten i den samme mur. Dette svækker vores selvtillid ift. det projekt, vi har gang i.

Vil du gerne gang på gang kunne trykke dig selv i hånden, klappe dig selv på skulderen, ønske dig selv tillykke med succes’erne og resultaterne og tanke ny energi?

Det er derfor, vi hos Aalborg Personlig Træning (APT) arbejder med:
– små skridt
– ét skridt ad gangen

En lille øvelse

Ovenfor listede du nogle af dine succes’er i tilværelsen. Nogle af de områder, hvor du har tillid til dig selv.

  1. Prøv nu at liste nogle tiltag, som du i forbindelse med eventuelle tidligere vægttabsforsøg, aldrig rigtig er nået i mål med. Hvad har du prøvet, som viste sig ikke at virke i et lidt længere perspektiv? Værs’go at skrive. Du får lige et par minutter…
  2. Super! Kig på de ting, du har skrevet, og vælg ét punkt. Hvordan vil du kunne nedskalere dette punkt? Opdele det det i mindre delmål, således at hvert delmål bliver ét lille skridt – ét action step – i den rigtige retning? Og vigtigst af alt – et REALISTISK action step?Fx: “Tidligere prøvede jeg at spise 300 gram grønt til alle mine måltider. Det lykkedes ikke i særligt lang tid”. Kunne det være, du kunne prøve at:- udvælge ét måltid til dit action step?
    – nøjes med at sætte mål om at spise, fx en gulerod, et stykke agurk eller en lille salat til dette måltid?
    – nogle uger opgradere til 2 stykker grønt eller en lidt større salat?

Det gode tempo

Uanset størrelsen på de delmål du tidligere har sat dig, vil du altid kunne dele dem op i mindre bidder – mindre action steps. På den måde øger du muligheden for at lykkes, og du vil booste din selvtillid. Dette boost vil give dig styrken, lysten og modet til at tage næste skridt.

Det altafgørende ligger i, at du vælger delmål / action steps, som praktisk taget ikke kan gå galt!

I samråd med dig, hjælper jeg dig med at aftale disse action steps, i det rette tempo, så du kan samle på masser af små succes’er for til sidst at nå dit mål.

Hvilket tidligere delmål vil du i dag forsøge at bryde ned i endnu mindre action steps og opleve succes med?

Hav en god dag! 🙂
Thomas

 

Del artiklen – klik herunder