Jagter du også det ‘magiske’ runde tal på vægten? Det der tal, man bare SKAL ned under? Det tal der løser alle ens problemer og bekymringer?

Da Ninna skrev en status update til mig, ramte hun hovedet på sømmet på en lang række punkter. Efter at have besvaret Ninnas mail, besluttede jeg mig for at spørge Ninna, om jeg måtte lægge mit svar på bloggen for at hjælpe andre til at gennemskue, hvordan man kan evaluere sin udvikling på andre måder end ved hjælp af badevægten.

Den var Ninna heldigvis helt med på! 🙂 Så her kommer mit svar til hende:


Hej Ninna
Masser af guldkorn her! Du skriver bl.a.:
– vægten står stille
– jeg har kun trænet 4 gange i denne uge
– Kosten er som den “plejer” tænker mig om men spiser jo også lidt mere usundt en gang imellem 
– Jeg tror (og håber) at vægten ikke er rykket pga min lidt mindre træning
 
Du gør dig en masse tanker og overvejelser. Det er godt!
 
Og SÅ laver du koblingen til guldmedaljen 🙂
– Til gengæld vil jeg sige at jeg kan se på min krop i diverse tøj, at der er sket noget. Og jeg kan mærke jeg bliver stærkere – det er super godt og rart at kunne se man bliver mere “stram” – så pyt med vægten.
 
Du illustrerer selv pointen, at vægten ikke er det eneste parameter, man skal gå efter. Vægten er bare et tal, og det tal kan man selvfølgelig godt arbejde hen imod som en målsætning. Men undervejs er det bare SÅ vigtigt at lægge mærke til alle de positive ting, der sker med en i selve PROCESSEN.
Ja, vægten vil stå stille en gang imellem, og ja, så begynder man at gøre tingene op i detaljer for rent logisk at finde en årsag til vægtens “adfærd” (hvor meget har jeg egentlig trænet…? Hov – jeg kom jo også til at spise et stykke kage… osv…).
 
Men som vi har talt om tidligere, så er stofskiftet (kroppens energiforbrug) ikke en fastlåst størrelse, som kan manipuleres med plus og minus matematik – tal og beregninger. Stofskiftet tilpasser sig den livsstil vi fører, den kost vi spiser og vores fysiske aktivitetsniveau hen over en længere periode – og det er dét, du mærker resultaterne af – SELV når vægten står stille:
 
– jeg kan se på min krop i diverse tøj, at der er sket noget.
– jeg kan mærke jeg bliver stærkere
– det er super godt og rart at kunne se man bliver mere “stram”
 
Det er dét, det handler om. Lige præcis dette er dit udbytte!
 
– så pyt med vægten.
 
Lige præcis! Vægten skal nok begynde at falde igen.
 
Prøv at spørge dig selv: Hvad ville du helst opnå, hvis vi forestiller os et scenarie, hvor du kun kunne få én af tingene?
Din forestillede idealvægt UDEN de guldkorn, du beskriver herover?
Eller et par kilo over din forestillede idealvægt TIL GENGÆLD FOR den velvære, du har opnået?
 
Det kan godt lyde som et ledende spørgsmål, men prøv at tage et kig på det og giv dit eget ærlige svar.
Thomas

Når vægten pludselig står stille i i forbindelse med et vægttabsforløb, er det ofte -som i Ninnas tilfælde- fordi man tager muskelmasse på i takt med at fedtet ryger af. Dette kan ikke ses på vægten, da det ene erstatter det andet, men det kan føles! Bl.a. som Ninna beskriver det.

Pointen: Hvad er formålet med dit vægttab? Er det et bestemt tal på vægten – eller er det opbygning af muskelmasse, reducering af fedtdepoterne og en hulens masse overskud og velvære?

 

Hav en god dag! 🙂
Thomas