Indre motivation er altafgørende. Men hvad er så ‘Mindset’ for en størrelse?


Vores mindset afspejler den måde vi opfatter os selv og tænker om os selv. Helt overordnet skelner vi mellem to typer af mindsets: Det fikserede mindset og det dynamiske mindset.

Læs Del 1 af 3 her!

Fikseret mindset

Fikseret kan oversættes med fastlåst og urokkelig. Mindset kan oversættes med overbevisning. Nogle mennesker har en urokkelig overbevisning omkring, hvem de er enten helt generelt eller i specifikke situationer. Disse overbevisninger hænger i høj grad sammen med vores identitet.

Eksempler på et fikseret mindset kunne være:

 • Jeg har brug for mine 5 café latte om dagen
 • Jeg kan ikke lade være med at spise hele bøtten med is
 • Er der chokolade i skuffen, så spiser jeg det!
 • Jeg kommer aldrig til at spise grøntsager
 • Jeg kommer aldrig i gang med at træne
 • Jeg har for travlt til at holde pause sammen med mine kollegaer

Kendetegnet ved det fikserede mindset er, at det bremser al udvikling. I denne tilstand bekræfter vi os selv i, at der kun er én måde, ét udfald på situationen, én sandhed. Konsekvensen er, at vi stopper med at tænke, evaluere og reflektere over de situationer, vi dagligt ellers burde forholde os til. Vi gør vores mantra til en selvopfyldende profeti, som vokser sig stærkere og større for hver gang vi tænker den – bevidst eller underbevidst.

Som tidligere beskrevet er underbevidsthedens magt enorm, da den opererer 24 timer i døgnet med at forankre vores opfattelse af os selv og verden omkring os, uden at vi nødvendigvis selv lægger mærke til det. Selv når vi ikke tænker, så tænker vi alligevel. Der findes kun én sandhed i det fikserede mindset…

Vores underbevidsthed dirigerer vores bevidsthed

Dynamisk mindset

Dynamisk kan sidestilles med noget, der hele tiden er i bevægelse. Et dynamisk mindset kan derfor oversættes med ”en bevægelig overbevisning”. I et dynamisk mindset er intet fastlåst. Vi tillader os selv at se flere variationer af virkeligheden:

 • Jeg kunne måske nøjes med 3 kopper latte og 2 almindelige kopper kaffe om dagen
 • Jeg kunne måske stoppe 3 skefulde før, bøtten med is er tom
 • Jeg kunne måske undlade at købe chokolade hver gang jeg handler ind
 • Jeg kunne måske putte grøntsager i min kødsovs eller gryderetter
 • Jeg kunne måske starte med at træne 15 eller 20 minutter ad gangen
 • Jeg kunne måske afsætte tid svarende til én kop kaffe sammen med mine kollegaer

Vores mindset er kort og godt årsagen til, at vi enten lykkes eller ikke lykkes.

Fikseret mindset? MIG? Naaaarj da!!

Prøv engang at sætte dig ned og tænke over en ting, som du gennem længere tid, måske flere år, har kæmpet med at overkomme uge efter uge. Hvad driver dig til denne uhensigtsmæssige adfærd? Har du  overvejet, at tingene måske kunne gøres på en anden måde? Har du overvejet, om du kan ændre bare en lille ting, der kunne hjælpe dig til at komme nærmere målet?

Ellers – så prøv nu! 🙂

You can do it!

God fornøjelse!
Thomas

 


Relaterede artikler:
Motivation og mindset – hvad er det i virkeligheden? Del 1 af 3
Motivation og mindset – hvad er det i virkeligheden? Del 3 af 3

 

Del artiklen – klik herunder