Er du i stand til…? Et spørgsmål om færdigheder!


Er du parat og er du villig? Er jorden gødet og klar til at tage imod frøet? Er du klar og villig til at tage action? Tillykke! Så er du godt på vej! 🙂

I stand til?

Du er klar, og du er villig til forandring. Sidste spørgsmål stiller dig overfor at tage stilling til, hvorvidt du er i stand til at tage action: Er der nogle faktorer, der på trods af din parathed giver udfordringer? Det kan være fysisk, vidensmæssigt, økonomisk eller noget helt fjerde.

Du har sat dig et mål. Noget du gerne vil opnå. Du har besluttet dig for, hvordan din fortsatte historie skal lyde.

Du er PARAT  til aktivt at arbejde på at erstatte gammelt med nyt og udvikle mig selv i helt nye retninger.

Du er  VILLIG til at arbejde tålmodigt mod mit mål, ét skridt ad gangen og fejre hvert skridt som en lille succes på vej mod den endelige destination.

Du skal nu tage stilling til, hvordan du tager det sidste skridt til den anden side af broen:

Spørg dig selv: I hvor høj grad er jeg i stand til at tage projektet op på egen hånd? Det kan være, du har en stor viden i forhold til fx kost eller træning, men synes, du har svært ved at omsætte og anvende denne viden?

Den britiske coach, Max Landsberg, introducerede i sin tid Will/Skill modellen, som belyser udfordringer mellem motivation/vilje (Will) og færdigheder (Skill).

Her kan vi lave 4 kombinationer, startende fra det sværeste scenarie til der, hvor alt går op i en højere enhed:

1) Ingen motivation og vilje / Ingen færdigheder:

Har man sat sig et mål, men ikke kan finde motivationen og ikke har nogle færdigheder at starte ud med, kræver dette scenarie, at man starter med at kigge indad for at finde svaret på: Hvorfor ønsker jeg reelt set at foretage denne ændring i min tilværelse? Er det mangel på færdigheder, der tager modet fra mig, allerede inden jeg er begyndt? ØNSKER jeg reelt set denne ændring i mit liv? Det er nemlig ikke altid, det er tilfældet. Motivation kommer ofte i forklædning – noget vi tager fat på senere.

2) Stor motivation / Ingen færdigheder:

Her står man bedre. Man er afklaret med sig selv. Man ved, hvad man vil, og man ved, at man vil det. Man mangler blot den fornødne viden og de nødvendige færdigheder til at sparke projektet i gang. I dette tilfælde, må man ud og søge at tilegne sig disse færdigheder. Enten på egen hånd eller med hjælp udefra. Det er her, det er vigtigt, at du kan svare 9-10 på skalaen. Jo højere på viljeskalaen du ligger, desto større er chancerne for, at du er MOTIVERET for at gå ud og gøre, hvad der kræves for at komme i gang.

 

3) Ingen motivation / Mange færdigheder:

Denne kombination er et klassisk scenarie ift. vægttab. Rigtigt mange mennesker som ønsker at tabe sig har sat sig grundigt ind i diætsystemer, kalorietælling, motionsformer, fordeling af fedt, protein og kulhydrat osv. De ligger inde med en masse viden, men mangler at finde motivationen til at bruge det. Mangler at spørge sig selv om, HVORFOR de ønsker at ændre noget i deres liv. Og mangler at skrive deres historie om og forholde sig til, om de har lyst til at følge det nye manuskript.

 

4) Stor motivation / Mange færdigheder:

Dette er eksperterne. Dette er eliten. Man ved, hvad man vil! Man ved, AT man vil! Og man ved, hvordan man skal gøre. Dette er det ultimative stadie, man bør arbejde hen imod, for det er her, ens mål og resultater sikres permanent.

Kan du genkende dig selv i en af disse 4 bokse?

Finder du, at du har brug for sparring, er du meget velkommen til at skrive eller ringe uforpligtende for en snak om dine behov og ønsker. Du har taget de første skridt ud på broen. Jeg er klar til at hjælpe dig hele vejen over.

Læs også
Artikel 1 af 3: Er du parat?
Artikel 2 af 3: Er du villig?

 

Del artiklen – klik herunder